Посилання на статті

Зауваження: адреси зі сайту ,,Стожари” змінились, світлин тепер нема, статті знаходять в архіві: https://archive.svitua.org/istoriya/itemlist/user/57-galinamiposlava.html

————————-

22 серпня 1935 року з дозволу уповноваженого Головліту до друку за замовленням номер 498 було здано на виробництво унікальне видання збірки пісень “Українська народна пісня” (замовлений тираж складав 500 примірників) з футляром, вишитою суперобкладинкою та малюнками на оправах.

«ЧЕРВОНА КАЛИНА»

Серби і Україна

ВЗАЄМОПРОЩЕННЯ

Станіслав (Станіслаус) Йосипович(Осипович, зустрічаться і Йосафатович) Таборовський, український, російський та польський скрипаль, композитор, народився приблизно 1830 року ( 1830 у німецьких і польських виданнях, французька енциклопедія подає 1831, у чеських та російських архівах позначено 1832 рік), коли Кременець носив назву Кременця Волинського і входив до Заславського повіту Волинської губернії ( Ізяславська губернія).

Італійський художник Ніколас де Корсі, уродженець Одеси 1882 року

У 1887 році у відомому приморському місті Одеса народилась майбутня зірка косметології, одна з перших жінок-лікарів Франції, ім’я якої увічнене у французькій енциклопедії. Надія, відома світові як Надя Пайо, Надя Раша, Надін Пайо (Nadine Payot, ім’я Надін прийняла після отримання громадянства у Франції), Лікар Пайо у дівоцтві була Грегорія.

Ім’я Антона Павлося, 1905 р.н, одного з найвизначніших українських мистців-різьбярів, згадується чи не у кожній фаховій статті про українську скульптуру

Відомий у Російській імперії пейзажист, академік (1910 рік), почесний член Академії Мистецтв з 1887 року, один із засновників та експонентів Товариства ім. А.І.Куїнджі, член Товариства російських акварелістів та Санкт-Петербурзького товариства художників, Микола Олександрович Сєргєєв (Сергіїв) (Сергеєв) (за свої заслуги в царині живопису отримав при житті орден святого Станіслава третього ступеня), переважно малював українську природу

Євген ( В.) Гарін (1922, Одеса, Україна -1994,США)

Вася, Василина Козаченко, акторка

Наталія Кованько

Поет та журналіст Борис Боровой, Boris Borovoy, який мешкає в тихому передмісті Нью-Йорка

Кеті (Кейсі) Престон, Сathy Preston, поеткою, художницею, яка займається також відеоартом, фотографом, психологом з Великобританії.

Патриція Віла, Patriczia Vila, архітектор, скульптор, художник, фантастично цікавий відеомитець, мистецтвознавець з Аргентини.

Володимир Шаталов та Анатолій Гороховець, художники

Володимир Загурський, сатирик

29 січня

Станісла́в Бато́вський-Ка́чор (народився 29 січня 1866 у Львові – 5 травня 1946 ,там же) – відомий як польський художник – баталіст.

30 січня (11 лютого)

Художник Конрад Кржижановський, Крижановський, Крижанівський, Konrad Krzyżanowski, К. Марцелович Кржижановський (15 лютого 1872, Кременчук – 25 травня 1922 року, Варшава)

1 лютого

1 лютого (14 лютого) 1884 року народилась Маргарита Судковська-Лагранж, дочка двох художників-академіків: батька, який дав Маргариті життя, проте покинув світ через рік після народження дочки, українського художника-мариніста Руфина (Руфіна) Гавриловича (Гавриїловича) Судковського, родом з Очакова на Миколаївщині (до речі, прізвище Судковський після висвячення в православні священники взяв дід Руфина Діонісій, родове прізвище до того було Сусідко), та батька, який влився в сім’ю невдовзі після смерті Руфина Судковського, учителя, вихователя, наставника, опікуна до останніх днів свого життя, відомого українського художника Миколи Самокиша, родом з Ніжина на Чернігівщині.

9 лютого

У 2014 році Словаччина святкувала сторіччя Мікулаша Бакоша, Mikuláš Bakoš (літературні псевдоніми: Nikola Bakoš, Nikola, Zozo Čierny), який народився 9 лютого 1914 року в Україні, у місті Одеса, та провів тут своє дитинство (помер 20 червня 1972 в Братиславі).

10 лютого

Богдан Едвард Чайковський ,Czaykowski ( 10 лютого 1932 року, м. Рівне на Волині – 16 серпня 2007р., Ванкувер) – польський поет

13 лютого

13 лютого 1923 у Львові народився Адам Кілян (Adam Kilian), ім’я якого широко відоме нині у Польщі. Художник, сценограф, графік, ілюстратор, один з провідних польських дизайнерів, які співпрацюють з ляльковими театрами .

17 лютого

В’ячеслав Стефанович ГАРИН (Гарін, Гарин-Вишатвецький), Garin, Vyacheslav (Garine, Viatcheslav), (17 лютого 1891, Миколаїв, тоді Херсонської губ. – 23 червня 1957, По, деп. Атлантичні Піренеї, Франція) – скульптор, ім’ям якого названа одна з вулиць у місті По у Франції.

25 лютого

Художник Микола Тищенко, якого більше знають як Nikola Tiščenko, Nikola I. Tiščenko, Nicolay Tishchenko, народився 25 лютого 1906 року в Новогеоргіївську Херсонської губ.

28 лютого

Одним з основоположників болгарської школи дитячої ілюстрації є Вадим Вадимович Лазаркевич, уродженець Білої Церкви

1 березня

Тарас Микитович Максименко ( Тарас Никитич російською), що також був талановитим музикантом і поетом, народився в с. Сухини Корсунського повіту Київської губернії (1 березня 1884, с Сухини, що зараз у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області, Україна – 1972, Таганрог, Росія)

2 березня

Петро Ковальський, Piotr Kowalski, французький скульптор, архітектор і містобудівник польського походження, який народився у Львові далекого 1927 року ( 2 березня, Львів – 7 січня 2004р. в Парижі).

3 березня

Епамінондас Бучевський, Epaminonda Bucevschi, Bučevski, Epaminonda А. Bucevschi (його також називають Епамінонд та Епамінандос), український та румунський живописець

4 березня

4 березня 1891 року в сім’ї київського художника Костянтина Туржанського народився всесвітньо відомий кінорежисер, актор, сценарист, художник кіно і живописець, В’ячеслав (у майбутньому Віктор) Туржанський, Victor Tourjansky.

8 березня

Композитор, який увійшов у історію як Іван Крижановський, народився 8 березня 1867 року в Києві.

9 березня

Поетка Зузанна (по-дружньому Сана) Гінчанка, Zuzanna Ginczanka, насправді, Сара Поліна Гінзбург ( 9 березня 1917 р. у Києві – 1944, Краків)

10 березня

Вільям Францевич Валькот (англ.William Walcot),британський гравер і російський архітектор  стилю модерн, який спроектував готель “Метрополь” у Москві, народився 10 березня 1874 року в Одесі…

11 березня

Костянтин Харитонович Вроблевський (з дому – Йосип Валентин Каетанович; Wroblewski Konstantin (Joseph-Valentin)

Едвард Ридз-Сміґли

Постать Е́дварда Ридза-Смі́ґли (Edward Rydz-Śmigły, 11 березня 1886, м. Бережани, Королівство Галичини та Володимирії, в сім’ї підофіцера австрійської армії Томаша Ридза та Марії Баб’як з української греко-католицької родини — 2 грудня 1941, м. Варшава), польського військового та політичного діяча, маршала Польщі (1936), досить відома в українській історії.

13 березня

Мариля Вольська, Wolska (13 березня 1873, Львів – 25 червня 1930 р., Львів, похована на Личаківському цвинтарі), дочка відомого польського художника Кароля Млодницького, друга Артура Гротгера, та скульпторки, перекладачки, письменниці Ванди Монне (Ванди Млодницької, Каролової Млодницької), зарученої з Артуром Гротгером до дня його смерті (13 грудня 1867), пов’язала свою долю з поетично-мистецьким Львовом, увійшовши у польську літературу під ім’ям Іво Пломінчик (Płomieńczyk), у неї, правда, було ще кілька псевдонімів: Zawrat, D-mol, Tomasz Raróg; а до перших творів поетка подавала справжнє ім’я – Марія Млодницька (Maria Młodnicka).

14 березня

Авіаконструктор з Одеси Єжи Рудлицький (зараз статті на сайті знайти не можу, ось коротко з кешу)

15 березня

Казимир Дунін-Маркевич (* 15 березня 1874, місце народження різниться: в одних документах подається Денихівка Тетіївського району Київської області, згідно інших – Херсонська губернія – † 2 грудня 1932, Варшава ) – відомий польський та ірландський художник (і портретист, і пейзажист), театральний режисер, автор кількох п’єс. (Статті на сайті зараз нема, копія кешу)

17 березня

Орлов Григорій чи Orloff Gregory, як пізніше його називали в Америці, живописець, графік, відомий своїми вишуканими портретами красивих жінок і вражаючим поглядом на міське життя під час Великої Депресії в США, народився 17 березня 1890 року в Києві.

21 березня

У Чехії знаходиться чимала колекція робіт графіка, художника книги, портретиста Юрія Володимировича Вовка, що народився 21 березня 1899 року в Києві (помер 14 листопада 1961 у Празі)

22 березня

Росс Мартин, відомий американський актор, народився у Городку Львівської області 22 березня 1920 р.

23 березня

ПОЛЬСЬКИЙ АКТОР РОМАН ГУБЧЕНКО

25 березня

Ян Плаза, Августин Бельовський, письменник

26 березня

На одному з мистецьких аукціонів разом з роботами Івана Степáновича Кураха, народженого 26 березня 1909 року в с. Сердиця, тепер Пустомитівського району на Львівщині, де подавалась кількома словами біографія художника, відомого імпресіоніста, в заголовок були винесені слова (точного звучання не пригадую) про те, що Іван покинув свою країну і покидав інші, покинув своїх рідних і покидав близьких, але ніколи не переставав малювати. https://mail.svitua.org/moda/item/220-ivan-kurakh.html

27 березня

Марія Титаренко,  заслужена артистка Азербайджану, що була у 1950-1960-ті роки примою бакинської оперної сцени, народилась 27 ( у деяких джерелах подається 23 березня) 1918 р. у Севастополі, за кілька днів до Кримської операції 1918 року

Августин Бельовський, August Bielowski (27 березня 1806 року в селі Креховичі, тепер Рожнятівського району Івано-Франківської області – 12 жовтня 1876 р., Львів), випускник Станіславівської цісарсько-королівської гімназії та Львівського університету, польський історик, письменник польською мовою під псевдо Ян Плаза (Jan Płaza), перекладач на польську “Слова о полку Ігоревім” та “Повісті врем’яних літ”, директор Народної бібліотеки імені Оссолінських, симпатик Реформації, автор, фундатор та видавець першого польського історичного альманаху «Monumenta Poloniae Historica», зібрав, уклав та видав збірку народних пісень, куди входили як польські, так і українські та литовські, одна з найвідоміших пісень цієї збірки – «Za Niemen».

28 березня

Живописець і графік, художник книги та поетка Інна Зуєва (Сізініна), Inna Zueva Sizinina, Ina Zueff, народилась 28 березня (за даними російських сайтів (згідно з новим стилем – 9 квітня), хоча італійські сайти подають 28 травня) 1900 року в Одесі.

30 березня

Відома естонська композиторка, піаністка, музичний критик, автор кількох підручників з теорії музики Аарне Елс народилась у Макіївці 30 березня 1917 року

30 березня 1923 року в Кременці Тернопільської області народився польський перекладач з фінської мови (чудово переклав “Калевалу”), російської (твори В. Распутіна, Аксьонова та багатьох інших), української (Валерія Шевчука та Богдана-Ігоря Антонича), білоруської ( Василя Бикова, Максима Танка, тощо), латиської, естонської, серболужицької (доробок Барта-Цішинського), французької, поет Єжи Литвинюк, Litwiniuk ( 1923 р. – 18 жовтня 2012, Варшава, Польща). У 2008 році Є. Литвинюк був нагороджений українським орденом “За заслуги” III ст.

31 березня

Збігнєв Бужинський, Zbigniew Józef Burzyński (31 березня 1902 року, Жовква, неподалік Львова – 30 грудня 1971 року у Варшаві) – польський пілот і конструктор повітряних куль, перший у Польщі спортсмен-повітроплавець

1 квітня

Український художник, живописець і літограф Плато́нТимофі́йович Бори́сполець (росіяни іноді записуюють його прізвище по-іншому: Бориспольц) народився 1 квітня 1805 року в селі з яскравою назвою – Гоголеве. Гоголеве Остерського повіту Чернігівської губернії (тепер Броварського району Київської області)

2 квітня

Карел Лиска (2 квітня 1914, Полтава – 1987, Дайзендорф, Німеччина ) – художник-реаліст, портретист, пейзажист, педагог.

4 квітня

польський письменник , новеліст, поет, драматург, критик, театральний актор Юліан Волошиновський, Julian Wołoszynowski ( 4 квітня 1898, с. Серби, зараз Го́нтівка у Чернівецькому районі Вінницької області – 16 грудня 1977 року, Варшава).

6 квітня

6 квітня 1947 р. у м. Львові народився засновник інтернет-галереї Art-Demchenko, майстер станкового живопису Анатолій Миколайович Демченко (06.04.1947 – 2012).

8 квітня

Художник Михайло Патер, виявляється, українець, народжений у Львові 8 квітня 1931 року.

8 квітня – день народження Яна Стики, видатного польського художника, поета, ілюстратора, що народився в сім’ї австрійського офіцера чеського походження, тут, у стародавньому князівському місті Львові, хочеться у першу чергу згадати цього славетного чоловіка, який входить до ряду найвідоміших художників не лише Польщі, а й світу.

8 квітня 2013 року йому б мало виповнитись 110 років, бо прийшов Євген Лур’є у світ 1903 року.

11 квітня

Живописець та графік Лев (Лео, Леон) Мар’янович Ковальський народився 11 квітня 1870 у Києві (помер 17 листопада 1937 року в Кракові)

Є картини, які змушують завмерти. До таких унікальних мистецьких творів належить, як на мене, “Оранка в Україні”, намальована польським художником Леоном Вичулковським, Leon Jan Wyczółkowski (11 квітня 1852, Гута Мястковська, Huta Miastkowska , англійською Wola Miastkowska – 1936, Варшава).

Цього року відомому українському живописцю Теодору Якимовичу Вацику (11.04. (за іншими даними – 18 квітня, також зустрічається дата: 20 листопада) 1886 року, село Колодіївка,Тернопільської області — 22.06.1968, Платтінг, Німеччина) виповнилось би 130 років.

18 квітня

Польський письменник, один із найвидатніших представників “української школи” у польській літературі, ім’я якого ставили поряд з ім’ям Адама Міцкевича, співець “подільської Швейцарії” Тимон Заборовський (пол. Tymon Zaborowski; нар. 18 квітня 1799, с. Личківці, нині Гусятинського району Тернопільської області — пом. 20 березня 1838,

20 квітня

Петро Дмитрієнко (фр. Pierre Дмитрієнко; 20 квітня 1925, Париж – 5 квітня 1974, там же), знаний французький художник, графік, скульптор.

23 квітня

Луїса (Луї) Мюлстока (переклад прізвища за звучанням) або Муглстокка (за написанням)Луї

25 квітня

Спиридон Осташевський (1797 – 25 квітня 1875) писав польською мовою, якою спілкувались між собою його батьки, а також українською, записуючи здебільшого латинськими літерами.

26 квітня

26 квітня 1906 року у Львові народилась одна з найбільших індологів (індознавців) двадцятого сторіччя – Мариля Фалк.

27 квітня

27 квітня 1932 року в Торонто в родині українських емігрантів народився Степан Старик (Steven Sam Staryk), відомий у світі скрипаль-віртуоз, який неодноразово виступав як соліст та у складі симфонічних оркестрів, камерний музикант, концертмейстер симфонічних оркестрів у Лондоні (1956), Амстердамі, Чикаго (там же проф. консерваторії) і (з 1972) Торонто , володар титулу «Цар концертмейстерів” від журналу Strad, педагог, виконавець джазу, консультант

10 травня

Ян Ксаверій Каневський, що належав до гербу Наленч, Nałęcz (пол. Jan Ksawery Kaniewski, Іван-Ксаверій Ксаверійович Каневський, Канівський, Канєвський, Коневський в Російській імперії, в Італії підписувався Саверіо Франческо, Francesco Saverio Kaniewski; 10 травня 1805 року (хоча деякі видання надають інші дати: 10.09.1805 року, зустрічається також 1803 рік та 1809, Красилів Подільської губернії (тепер Хмельницька область) – 13 червня 1867 року, Варшава) – відомий свого часу художник-портретист, академік живопису, у якого замовив свій портрет сам Папа римський Григорій XVI,

11 травня

Ф. К. Керк, консерватор у мистецтві, народився 11 травня 1889 року в українському місті Житомир

18 травня

Княжна Марцеліна прийшла у світ 18 травня 1817 р. у Підлужному, нині Ровенської області, в родині наполеонівського полковника, князя Михайла Радзивілла та Емілії, з дому – Ворцелюв (Worcelów), дочки Марцелли з Бєльських і Леонарда Ворцеля, що мали маєток у Підгайцях Тернопільської області (Марцеліна успадкувала його після смерті бабці у 1847 році).

25 травня

Однак, хочу згадати бодай кількома словами про ще одного Стаховського – Костянтина Ананійовича Стаховського (25 травня 1882 році, с. Стетківці Волинської губ, нині Чуднівський район, Житомирська обл. – 11 травня 1959, Прага), молодшого брата Миколи Ананійовича, українського скульптора-анімаліста та кераміста, викладача скульптури в Українській студії пластичного мистецтва (Чехословаччина, 1923 -1944).

28 травня

Польська поетка, прозаїк, культурний діяч, перекладач з чеської, англійської, італійської та болгарської мов Казимера (Казимира) Альберті, до одруження – Шиманська, дочка Антонія Шиманського (Шиманьського) та Марії Філіповської (Филиповської), народилась у 1898 році в Болехові на Івано-Франківщині. 

29 травня

Польський поет, прозаїк, есеїст та перекладач Лешек Електорович народився 29 травня 1924 року у Львові.

31 травня

Володимир Павлович Загороднюк, син капітана торгового флоту, майбутній скульптор і художник театру, з’явився на світ у славетному місті Одеса 31 травня 1889 року.

2 червня

Кость Петрович Бульдин – український різьбляр, скульптор, маляр, дитячий письменник, майстер пригодницької белетристики під літературними псевдонімами В. Коб та Гойдар Кость, автор численних скульптур, що оздоблюють будівлі й майдани Києва, Харкова, Одеси, Дніпропетровська та інших міст України, співавтор проекту пам’ятника Тарасові Шевченкові у Харкові разом з митцем Андрієм Дараганом, відомим своїм пам’ятником Тарасові у Вінніпезі.

3 червня

Польської крові українець по духу Анто́ній Мальче́вський (3 червня 1793, є дві версії: або Варшава, або Княгинене на Волині — 2 травня 1826), польський поет-романтик, один із основоположників «української школи польського романтизму» разом з Северином Гощинським та Юзефом-Богданом Залеським, народився у сім’ї Констанції з Блешинських (пом. 1800, Дубно) та Яна Юзефа Мальчевського, генерал-лейтенанта Тарговицької конфедерації, власника маєтків у селах Волині – Княгинине і Ксаверівка (тепер Молодаво Друге), що нині належать до Дубенського району Рівненської області.

6 червня

Відомий американський художник Болеслав-Ярослав Цибіс (Цибис) народився 6 червня (за старим стилем 23 травня) 1895 року в Масандрі (Крим) у сім’ї Франца Цибіса, що був римо-католицького віросповідання (помер художник у 1957 році, в Трентоні, штат Нью – Джерсі, США).

10 червня

Євстахій (Остап) ВАСИЛЬКІ́ВСЬКИЙ, Васильковський, Васильковські (10. 06. 1904, Рогатин, нині місто Івано-Франківської обл. – 03. 07. 1977, м. Познань, Польща) – живописець, український та польський художник, кольорист (колорист), член СХУ (1939).

11 червня

11 червня 1903 року під Києвом народився майбутній американський артист балету Володимир Костенко, який запам’ятався американцям передусім своїм виступом у першому мюзиклі “Оклахома!”, створеному композитором Річардом Роджерсом і лібреттистом Оскаром Хаммерстайном.

13 червня

Яскравий вчений, представник відомої у науковому світі Львівської математичної школи, філософ, логік, польський письменник, художник, літературний і художній критик, відома постать міжвоєнного авангарду Леон Хвістек (пол. Leon Chwistek)

16 червня

Мандрівник, альпініст, андиніст, татерник, фотограф та автор книг репортажів, вартість книг якого на аукціонах буває і 3 000 доларів (http://articulo.mercadolibre.com.ar/MLA-609047176-victor-ostrowski-mas-alto-que-los-condores-_JM), Віктор Островський

24 червня

Холоїв, – місце, де народився Іван Кулець (чеською – Jan Kulec; 24 червня 1880, Холоїв – 1952, Прага ), український художник, провідний представник модерного мистецтва української діаспори, спадщина якого налічує близько півтори сотні творів різних жанрів.

2 липня

Незабутній художник Петро Андрусів народився 2 липня 1906 року в селі Кам’янобрід Яворівського району на Львівщині.

6 липня

Важко сказати, де саме в Зимній Воді народився польський історик, професор Львівського та Торунського університетів Ян Казимир Гартлеб, Hartleb (6 липня 1886, Зимна Вода, Львівська область – 21 листопада 1951 року в Торуні).

8 липня

8 липня 1838 року в Станіславі (Станіславові), тепер Івано-Франківську, народився славетний австрійський оперний співак, один із найзнаменитіших баритонів на німецькій оперній сцені та один з перших виконавців опер Ріхарда Вагнера Адольф Робінсон († 25 серпня 1920 року в Відні).

12 липня

Петро Равич, французькою Piotr Rawicz, відомий як французький письменник, перекладач, журналіст, поет (його поетична спадщина налічує не особливо велике число творів), народився у Львові 12 липня 1919 року.

13 липня

Белла Шаповал (після одруження Шаповал-Маузеско, також зустрічається Моісеско (Моізеско) і навіть Муазеско ( Mauzesko, Muazesko, Moisesco), знана як Beliana (псевдо), Chapoval (épouse Moisescu) Белла, Belian (13 липня 1911, Київ -1992 (Париж)) була відомою свого часу піаністкою, співачкою, дизайнером ювелірних виробів і художником у Франції.

Альма Кар

14 липня

14 липня 1938 року народився художник, картини якого сьогодні намагаються придбати найвідоміші музеї світу. Ім’я цього унікального митця – Петро Іванович Беленок, живописець, графік, скульптор (помер у 1991 році в Москві

18 липня

Францішек Жмурко, польський салонний художник, портретист (пол. Францішек Żmurko) народився 18 липня 1859 у Львові.

19 липня

Енцо Леліва

22 липня

22 липня народився Іван ФЕДОРОВИЧ Похитонов, один з найкращих дипломатів Російської імперії кінця ХІХ – початку ХХ ст., видатний фахівець-міжнародник, знавець Персії, зразок відданості своїй справі – за 38 років служби лише один раз брав відпустку (на п’ять місяців)

Польський письменник Ян Ґнатовський, Gnatowski, що народився в Україні, писав під псевдонімом Ян Лада (22 липня 1855, Скаржинівка, тепер Топо́лівка Теплицького району Вінницької області – 1925, Варшава).

27 липня

МИКОЛА Голодек, HOLODEK народився в Гришино (тепер відомий як Красноармійськ) Донецької області, 27 липня 1924 року.

4 серпня

Художник, графік, польський письменник і художній критик Генрик П’янтковський, Henryk Piątkowski народився 4 серпня 1853 року в Києві (помер 3 червня 1932 року в Варшаві).

5 серпня

Цього, 2016 року, минуло 120 років від дня народження художника Євгена Варун-Секрета, Warun-Sekret Eugen von (5 серпня 1896 року, Михайлівка Олександрійського району Кропивницької області – 1963, Франкфурт, Німеччина).

13 серпня

Люціан Іполіт (Гиполіт) Семенський (Семеньський), Lucjan Hipolit Siemieński, поет, перекладач, він народився 13 серпня 1807 року в селі Кам’яна Гора Жовківського району Львівської області (13 серпня 1807 – 27 листопада 1877 в Кракові, тіло перенесене в Усипальню великих поляків) .

14 серпня

14 cерпня 1891 року на правому березі річки Збруч у давньому історичному містечку, перша писемна згадка про яке датована 1394 роком як місто Скала Скальського повіту, 1891 року Скала-над-Збручем, нині Скала-Подільська Борщівського району Тернопільської області народився добре відомий свого часу український художник, мистецтвознавець, педагог, громадський діяч Мико́ла Анастазіє́вський

17 серпня

Володимир Полісадів-Шарлай, який часто підписувався просто Полісадів ( Polissadiw) або Полі-садов, народився 17 серпня за старим стилем (29 за новим) 1883 року в Одесі (130 років тому)

Афанасій (Опанас) Шелоумів (Шелоумов), майбутній живописець, народився 17/29 серпня 1892 у Кам’янці-Подільському, проте більшість свого життя прожив за межами Батьківщини, відійшовши у вічність 25 січня 1983 у Штарнберзі, Німеччина.

18 серпня

Георгій (Жорж) Вахевич (також пишуть Вакевич), Wakhévitch, відомий свого часу французький дизайнер, арт-директор і художник по костюмах,який активно працював для кіно, театру, опери та балету, народився 18 серпня 1907 року в Одесі ( Україна ) і прожив 77 років, покинувши цей світ 11 лютого 1984 року в Парижі .

Польський художник, графік, професор катовіцького відділення Академії образотворчих мистецтв у Кракові Олександр Рак народився 18 серпня 1899 року в Одесі (помер 29 липня 1978 р. в Катовіце, Польща).

20 серпня

20 серпня 1907 року в Києві народився один з найвідоміших диригентів XX сторіччя, диригент Лондонського філармонічного оркестру Анатоль Фістуларі, Anatole Fistoulari (20 серпня 1907 року, Київ – 21 серпня 1995, Лондон).

22 серпня

Член Спілки композиторів України, відомий канадський композитор, піаніст, диригент, педагог Гері (Гарі) Кулеша, Gary Kulesha, народився 22 серпня 1954 року в місті Торонто, Канада.

23 серпня

Олександр Федорович Фойницький, художник і педагог радянського часу, заслужений діяч мистецтв Молдавської РСР, автор понад 300 картин, народився 23 серпня 1886 року в селі Курлюгівка Єлизаветградської губернії, нині Кіровоградська область (помер 3 грудня 1973 року в Тирасполі).

25 серпня 

25 серпня 1970 року в Мукачеві Закарпатської області народився відомий сьогодні у світі художник Володимир Фечик, Fechyk (Fecik).

26 серпня

Казимир Пужак, Pużak, псевдонім Василь ( 26 серпня 1883 в Тернополі – 30 квітня 1950, Равич, Польща ) – польський активіст українського походження, соціаліст, член парламенту часів Другої республіки .

28 серпня

Три постаті: Давид (Девід) Темкін (англ. David Tamkin; 28 серпня 1906, Чернігів – 21 червень 1975, Лос-Анджелес) – успішний американський композитор єврейського походження, диригент, аранжувальник. Артур Кароль Млодницький (28 VIII 1911 або 1910, Львів – 16 липня 1972, Вроцлав) – актор, режисер, художній керівник. Єжи Фітьо (28 серпня 1907, Львів – 1982, Кошалін, Польща) – актор, співак 

29 серпня

Італійський художник Іван Панкратович Загоруйко походить з Катеринослава, нині Дніпропетровська, дата його народження – 29 серпня 1896 року.

30 серпня

Відома у Європі скульптор Лідія Лузановська (після шлюбу Лузановська-Марінеску (Маринеску), іноді пишуть Марінеско (Маринеско)), про яку відомий російський художник еміграції, історик мистецтва Олександр Бенуа написав як про людину дуже талановиту, яка “володіє “специфічно пластичною обдарованістю”, що проглядає крізь навіть всі її навмисні каліцтва (її “Дитина на конячці-качалці ” – просто (дуже хороша річ))”, народилась у Києві. Ця подія відбулась 30 серпня 1899 року.

31 серпня

Йосип (Йосиф, Джозеф) Мойсейович Шилінгер (Шиллінгер, Шіллінгер) [31 серпня 1895, Харків (згідно з російською вікіпедією та 1 вересня за англійською вікіпедією) – 23 березня 1943 року, Нью-Йорк], радянський та американський композитор, музичний педагог та музикознавець, відомий світу своєю системою музичної композиції Шиллінгера, поет, математик, художник, скульптор, фотограф, перший на теренах Радянського Союзу пропагандист джазу, а також один з лідерів АСМ (Асоціації сучасної музики), учитель Джорджа Гершвіна

1 вересня

Нікодем чи Нікодим Бернацький(1 вересня 1825 року, Тернопіль – 6 травня 1892, Санок), який надихнув своєю віртуозною грою на скрипці Ципріана Норвіда, був сином Олександра Бернацького та Єлисавети (Ельжбети) Соколовської, що мешкали під номером 649 в Тернополі.

7 вересня

7 вересня 2013 року сповнилось 85 років видатному вченому США в галузі аеронавтики та астронавтики, автору формули, що дозволяє розрахувати повернення космічного корабля на орбітальну станцію з поверхні іншої планети, професору Нью-Йоркського університету, який написав понад 100 наукових праць з ядерної фізики та астронавтики, займаючись математичним моделюванням ядерних ракетних двигунів та розвитком телефонним мереж, Ігорю-Оресту Богачевському.

15 вересня

Генрик Любомирський Представник Руського княжого роду Любомирських герба «Дружина», старший син каштеляна київського, воєводи чернігівського з вишневецької лінії роду, генерал-лейтенанта польської армії Юзефа Олександра Любомирського (1751-1817) та Людвіки Сосновської (давньої симпатії Тадеуша Костюшки, 1751-1836), молодший брат Фрідріха Вільгельма Любомирського (1779-1848), вихованець Ізабелли Любомирської, магнат, політичний діяч Галичини, літературний куратор, опікун мистецтв, засновник Музею Князів Любомирських у Львові (подарував музею йому свою колекцію в 1823 році), 1-й ординат Пшеворський (1825-1850), засновник австрійської (пшеворської) гілки князівського роду Любомирських, князь Генрих (Генрик, Генріх) Людвік Любомирський народився 15 вересня 1777 року в місті Рівне, прожив довге життя аж до 20 жовтня 1850 року та упокоївся в Дрездені.

16 вересня

Надія Тимофіївна Ван-Брандт, Ван-дер-Брандт, сценічне ім’я також Клабановська (з дому Маркова, 16 вересня 1885 (1882), Київська губернія – до 6 червня 1948, Ніцца), перші уроки музики отримувала в Києві у професора Камілло Еверарді.

20 вересня

Наталія Михайлівна Давидова, з дому Гудим-Левкович, народилась у Київській губернії 20 вересня 1875 року. Ії життя обірвалось 28 березня 1933 р. у знаменитій французькій Ніцці. В історію України вона ввійшла як художник, колекціонер, організатор мистецьких виставок в Україні, ставши першою головою Товариства ремісників у Києві.

21 вересня

Відомий польський поет і перекладач Адам Пайґерт, Pajgert, що народився 21 вересня 1829 року у Скоморохах на Поділлі (тепер Бучацького району Тернопільської області), де знаходиться геологічна пам’ятка природи – «Скелі семи джерел», а помер 21 липня 1872 у Чехії, написав польською мовою вірш “О Україно”, в якому оспівав Україну так тепло, що важко стриматись від бажання озвучити його українською мовою.

25 вересня

Stanislaus von Chlebowski, Станіслав Глебовський, Хлебовський, Хлєбовський, Хлібовський народився в польській шляхетській родині 25 вересня (старий стиль) 1835 р. у Покутинцях Ушицького повіту Подільської губернії, нині – Віньковецького району Хмельницької області.

30 вересня

30 вересня – день народження відомої української художниці, скульптора, писанкарки Арменії (Аки) Клим (одр. Перейма), інше ім’я якої Богумила

5 жовтня

5 жовтня 1908 року в Одесі в родині українських батьків народилась майбутня художниця світової слави, примітивіст Марія Смирська, відома світові під псевдо Ніна Барка.

7 жовтня

Моріс Баскін (Maurice Baskine, Baskin)

9 жовтня

Актор Андрі́й Володи́мирович Во́дичев, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка за втілення на українській сцені серії філософсько-духовних творів-першопрочитань за Григорієм Сковородою — «Благодарний Еродій», «Наркіс», «Хвала Еросу» за «Бенкетом» Платона, «Марко Проклятий, або Східна легенда» за драматургією з творів Василя Стуса, народився 9 жовтня 1975 у Керчі.

11 жовтня

Леон Беласко, справжнє ім’я якого Леонід Семенович Берладський (Berladsky), народжений в Одесі 11 жовтня 1902 року, ввійшов у американську історію як музикант та актор кіно і телебачення.

Лев Миколайович Пишнов (Leff Pouishnoff) (11 жовтня (за старим стилем 29 вересня) 1891, Одеса, Україна – 28 травня 1959, Лондон, Великобританія) – славетний піаніст старої романтичної школи, відомий виконавець творів Фредеріка Шопена, композитор світового рівня.

16 жовтня

16 жовтня 1813 р. у м. Львові, тоді Лемберзі, народилась Юлія (Джулія) фон Вебенау (Julie (Weber Edle) von Webenau, пізніше у заміжжі Брітто, Julia de Britto) , з дому Бароні фон Кавалькабо, у майбутньому відомий австрійсько-німецький піаніст і композитор.

17 жовтня

Євгенія Федорова, балерина

18 жовтня

Художниця, поет, частина життя якої пов’язана з Києвом, місцем її останнього спочинку у 1986 році, Филипович Таїсія Павлівна, пізніше Жаспар-Филипович або просто Жаспар

28 жовтня

Україна та світ святкує день народження Дмитра Бортнянського, українського композитора світової слави, співака, диригента, автора 6 опер, камерно-інструментальних творів, хорових циклічних концертів, 10 двохорних концертів, херувимських та причасних творів, творця нового типу хорового концерту.

1 листопада

Славетний та знаний у Європі в роки своєї молодості оперний співак (драматичний баритон) Михайло Григорович Шуйський народився 1 (13 листопада) 1883 року в Новогеоргіївську (нині на дні Кременчуцького водосховища) Кіровоградської області.https://svitua.org/moda/item/3376-mikhail-shuisky-baritone.html

4 листопада

О.Канюка, відомий в Америці український художник, портретист, графік, з’явився на світ 4 листопада 1910 року в с. Гужівка на Чернігівщині https://svitua.org/moda/item/712-oleksandr-kaniuka.html

10 листопада

10 листопада 1887 року у Львові народився художник-сценограф Станіслав Яроцький, син ремісника Феофіла та Сабіни Островської, JAROCKI Stanisław, також S. Rawicz-Jarocki (помер 8 жовтня 1966, Пущиково біля Познані), який працював не лише в Польщі та Болгарії, а в кількох великих та малих містах України, зокрема: у Львові, Дрогобичі, Стрию, Одесі, Харкові. https://svitua.org/moda/item/4750-yarotski.html

11 листопада

130-річчя представника еміграційної хвилі українських художників Осипа (Йосипа) Майданюка, більше відомого як Osep, Osyp, Ossip та Osip Majdaniuk, Majdanjuk і Maidanjuk (11.11.1886, Кам’янець-Подільський (в одному зі старих номерів газети “Свобода” вказано 19 листопада) — 20. (за деякими джерелами 22.) 04.1961, Стокгольм), випускника Краківської Академії Мистецтв, автора перекладів на шведську мову при Надзвичайній Дипломатичній Місії УНР у Стокгольмі (в документах місії записаний як Йосип Майданюк).https://svitua.org/moda/item/3366-11-lystopada.html

12 листопада

Відомий у світі дизайнер американських автомобілів «Вілліс» і «Студебеккер» Олексій Сахновський, Alexis de Sakhnoffsky ( 12 листопада 1901 р. в Києві в родині графа Сахновського – 1964, Aтланта,США), художник промислового дизайну, конструктор, підприємець, був одним з талановитих представників знаного козацького роду Сахновських, розселеного здебільшого на Полтавщині та Харківщині, роду, що, як відомо, походить з Мени ( з 17-го століття Сахновські були менськими та киселівськими сотниками).https://svitua.org/moda/item/3373-alexis-de-sakhnoffsky.html

Популярний до революції 1920 року на теренах Російської імперії та після 1920 р. у Західній Європі (Франції, Німеччині, Італії), актор, сценарист і режисер Володимир Федорович Стрижевський (Vladimir Striževskij, Wladimir D. Strichewsky, Vladimir Strijewski, Wladimir Strijewsky, Vladimir Strischewsky, Wladimir von Strichewski), справжнє прізвище якого Радченко, народився 12 листопада 1892 р. у місті Катеринославі (Дніпропетровськ).https://svitua.org/moda/item/840-volodymyr-stryzhevskyi.html

15 листопада

Українсько-польський художник Вацлав Добровольський з Янівки, тоді Єлисаветградського повіту Херсонської губернії (15 листопада 1890, Янівка, нині малесеньке село Береславка Бобринецького району Кіровоградської області, відоме світу як місце народження засновника троцькізму – 2 липня 1969 року, Радом, Польща) https://svitua.org/moda/item/3380-waclaw-dobrowolsky

18 листопада

Ванда Верміньська, Wermińska (офіційно – 18 листопада 1900, проте є думка, що вона все ж 1897 року народження, Блощинці Білоцерківського району Київської області – 30 серпня 1988, Варшава) – одна з найбільших зірок польської опери, спочатку мецо-сопрано, потім драматичне сопрано, помножене на акторський дар та вогнистий темперамент, титулована “матір польської опери”.https://svitua.org/moda/item/4803-vanda-verminska.html

20 листопада

20 листопада 1996 року на 95 році життя у французькому місті Лувесьєн відійшла у вічність Віра Корен, Véra Korène, уроджена Віра Ревека Корецька, французька акторка театру та кіно, яка приваблювала французького глядача 30-х років минулого століття ролями спокусливих шпигунок та жінок-вамп, актриса, яка потрапила на великий світовий екран з невеличкого українського містечка Бахмут ( Артемівськ Донецької області).https://svitua.org/moda/item/3400-vera-korene

23 листопада

Відома у Польщі художниця, сценограф світового рівня, дизайнер Тереза, польською Тереса, Рошковська походить з Києва (23 листопада 1904 року в Києві – 25 жовтня 1992 року, Варшава)https://svitua.org/moda/item/4824-teresa-roszkowska.html.

27 листопада

Італійський художник на еміграції Нікулін Всеволод (Вітторіо) Петрович

https://svitua.org/moda/item/3426-nico-line-nicouline-vittorio.html

1 грудня

Художники Микола Дмитрович Кузнецов, який послужив для Іллі Репіна прототипом старшого сина Тараса Бульби – Остапа (козак з перебинтованою головою) на картині «Запорожці пишуть листа турецькому султану» та ката («Микола Мирликійський позбавляє від смерті трьох невинно засуджених»), і Дмитро Дмитрович Кузнецов, який підписував свої роботи Kouznitsov, про що є запис в одному з французьких каталогів, рідні брати, між якими два роки різниці, мали щастя святкувати свої уродини в один і той же день – 2 грудня. https://svitua.org/moda/item/3432-kouznetzoff-d-and-kouznetsov-n.html

11 грудня

Микола, Миколай Недзведзький чи Нєдзвєдзький (Недзведський), Mikołaj Niedźwiedzki (11 грудня 1893 у Києві – помер після 1976 року, США) – композитор і відомий український музикознавець, поет (з поезій Недзведзького польською мовою один сонет опубліковано (Jesen. Sonnet XXIX) в книзі Я. Івашкевича, інші твори досі в рукописах), учень Г. Любомирського і Р. Ґлієра, автор оркестрової сюїти «Тіні забутих предків», «Заповіту» для скрипкового квартету й ф-на, симфонії «Ашхабад», увертюри «Доріян Ґрей».

24 грудня

24 грудня 1877 у славетному місті Чугуєві народилась дівчинка Сігрід Марії Шауман , якій судилось прожити 101 рік, помандрувати просторами та часом з фарбами в руках та стати однією з найкращих художників Фінляндії. 

25 грудня

Брати Слюсарі, кожен з яких пізніше виявив здібності до мистецтва, усі, як один, народились у Харбіні в сім’ї службовця Китайської залізниці. Найвиразнішим з братів був Слюсар Костянтин Степанович, народжений 25 грудня 1908, він прославився як живописець.

26 грудня

Яків Крамер (26 грудня 1892 – 4 лютого 1962) – художник українського походження, який провів все своє трудове життя в Англії

(ще не все)

/ / / /

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *