Невидимі. Анатолій Гороховець

Багато років тому була заскочена відповідями американського художника російського походження, члена Національної академії мистецтв США, російського поета Володимира Михайловича Шаталова (1917, Бєлгород, Росія, українська назва Білгород (в українській історії це територія Слобідської України) – 2002, Пенсільванія, США) журналісту, який брав у нього інтерв’ю:
– В Америці я не вчився ніде. Маю тільки ту освіту, яку отримав в Україні та в Росії. І дякую долі за цю освіту.
– У яких конкретно навчальних закладах Ви навчалися?
– У Дніпропетровську* – на Музично-театрально-художньому робітфаку. Навчався вечорами, після роботи. Там збиралися чудові люди. Представники богеми: піаністи, театрали, художники …
Навчався також у Харківському художньому інституті*,
в Київському художньому інституті*, дійшов до четвертого курсу. А потім почалася війна, німці нас погнали на Захід.”
(* – У М. Паніна.
** – 1934-1936.
* – 1938-1941 – навчався у Шаронова та Шовкуненка).
З інтерв’ю зрозуміло, що чудову вищу освіту Володимир Шаталов отримав саме в Україні, бо ніде більше не вчився. І що примітно – так це те, що професіонали були не лише в Києві та Харкові (столицях), а й в Дніпрі.
Україна початку минулого століття, аж до Другої світової війни, фактично була ватраном, біля якого грілось чимало не лише своїх митців, а й представників інших націй та країн (тоді республік).
По війні з тих чи інших причин (втеча, полон, концтабори, примусові роботи в Німеччині) чимало митців, вишколених в Україні, розсіялись по світу. Серед них і майже невідомий Анатолій Григорович Гороховець (псевдонім: Ant; 1902–1980), випускник Харківського художнього інституту, живописець, графік, книжковий ілюстратор, карикатурист, велика фреска якого
в Каневі 1934 року, присвячена Т. Шевченкові, була знищена.
А. Гороховець у 1951 р. емігрував до США, працював у галузі станкового живопису. 1982 року відбулася посмертна виставка творів художника в Музеї Миколи Реріха в Нью-Йорку.

http://www.dukat-art.com/ua/auctions/chetvertij-aukcion-ukrayins-ka-kniga/lot/21

https://artsandculture.google.com/asset/the-cloudy-sky-and-trees/_gGna0keTYUEkw

https://artsandculture.google.com/asset/the-lake/IgFc_T4owEiXKg

/ / / /

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *