Мамине родове прізвище

Герб Яцин (Jacyna) 

Через кілька днів мамині народини. Такі дати мимоволі пов’язані зі згадкою про рід.

До одруження мамине прізвище було Яцина, як мені пояснювали, воно походить від імені Яків чи Яць, Яцько (так любили казати на Волині та Галичині).

Шляхетний рід Яцин мав свій герб. Перший володар герба проживав на Волині, хотілось би уточнити де саме, однак поки не вдається. Дідусь походив, як і бабця, з колишнього Лопатинського району (тепер Радехівський р-н) Львівської області, Галичина (хоча краяни вважали себе волинянами).

Юлій Кароль Островський стверджував, що цей герб у 16-му столітті мала волинська сім’я (важко говорити зараз про коріння цієї родини, чи була вона польською, чи змушена була реєструватись польською, бо велика держава, в якій ця сім’я опинилась волею історії, називалась не інакше, як Польщею) з придомком Оношкович, Onoszkowicz (слово придомок має кілька значень: це може бути прізвище, також третя характеристика особи, крім імені та прізвища,  а ще псевдонім).

Вважається, що це герб польських родин, однак це не вся правда, моя родина – доказ того, що це також і український герб. Сьогодні серед Яцин є люди різних національностей, іноді навіть цілком несподівані, як і серед інших родів. (Про що говорити, якщо навіть серед Шевченків є згадувані в енциклопедіях єврейські художники та письменники).

Те саме й з Онишкевичами, Оношками, Оношковичами…

Кілька цікавих представників Яцин та Оношковичів (Онишкевичів):

Онишкевич Григорович Мирослав (псевдо: «Орест», «Білий», «Богдан», «Олег») (1911, Угнів, Сокальського повіту — † 1950, ВАршава) — полковник УПА, діяч ОУН(б), командир Військової округи ,,Сян”..

Брат Тараса Онишкевича (обласного коменданта боївок СБ Львівщини).

Януш Адам Онишкевич (1937, Львів) — польський політик, математик, альпініст та спелеолог, двічі займав посаду міністра національної оборони, депутат сейму X, I, II i III скликань, з 2004 по 2009 був депутатом Європейського парламенту.

Василь Григорович Яцина (1898, село Горби Полтавської губернії —  1921, Базар, Волинська губернія) — козак Армії УНР, Герой Другого Зимового походу.

Серед бійців УПА дуже багато було Яцин, чула про січового стрільця з родичів, Петро Яцина, здається…

http://surname.world/jacyna

/ / / /

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    you may like this post