Поневіряння українців в Канаді у 1914-1920 роках

Нещодавно канадський актор та режисер з української родини Раян Бойко (Ryan Boyko) висвітлив замовчувану в Канаді тему. Ми багато говоримо про Гулаг, хоча далеко не все досі знаємо, та українцям, які покинули нашу територію у минулому столітті, теж довелось натерпітись чимало.

Райан Бойко дитиною побачив документальний фільм про інтернування українських канадців під час Першої світової війни, який його приголомшив. Тож він пішов до свого вчителя історії, щоб дізнатися більше. Вчитель заперечив сам факт, сказавши: ,,That Never Happened”.
Та Раян не зупинився у дослідженні маловідомого розділу історії Канади.

,,That Never Happened” – це документальний фільм, що містить інтерв’ю з експертами та нащадками постраждалих, розповідає про ,,тюремні табори” в Канаді у 1914-1920 роках, коли приблизно 8500 чоловік з України та інших європейських країн, серед них були жінки та діти, як ворожі прибульці несправедливо відправлялись до таборів за Законом про військові заходи.
Деякі тюрми розташовувались у національних парках, полонені отримували невідповідну їжу та одяг, їх змушували важко працювати в жорстоких умовах. Як повідомив Бойко, у таборах померло щонайменше 106 чоловік.

Більшість інтернованих були українцями, також там були хорвати, серби, болгари, чехи, словаки та вірмени.

Впродовж цього періоду понад 88 тисяч людей з тих же країн були змушені зареєструватися в Канаді та щомісяця звітувати в поліції. Часто чиновники вимагали оплати за документи, а коли у людей не було коштів, їх інтернували.

Як пояснює Бойко, у 1954 р. канадський уряд знищив всі записи та книги, що стосуються операцій з інтернування. Лише наприкінці 70-х і початку 80-х років люди почали говорити про це, в основному через старіння інтернованих, які прагнули поділитись своїми переживаннями зі своїми рідними.
Ще не існує повного запису про всіх 8 579 осіб, які були інтерновані – на сьогодні існує лише близько 3 000.

Наступний проект Бойка – це художній фільм про те саме, який він сподівається почати знімати в березні як спільне виробництво між Україною та Канадою. Це буде історія двох братів у таборах. https://www.imdb.com/title/tt6003552/

https://www.thestar.com/entertainment/movies/2018/11/07/did-you-know-ukrainian-canadians-were-interned-during-the-first-world-war-the-little-known-story-is-now-the-subject-of-a-film.html
/ / / /

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    you may like this post