Ян Лада

Польський письменник Ян Ґнатовський, Gnatowski, що народився в Україні, писав під псевдонімом Ян Лада (22 липня 1855, Скаржинівка, тепер Топо́лівка Теплицького району Вінницької області – 1925, Варшава). Письменник видав у Львові кілька романів та оповідань: “Маг” (1914, роман про часи Сигізмунда III Васа) і “У заклятому замку” (1925, розповідь, натхненна трилогією Сенкевича), “Антихрист”, повісті про останні дні світу, що були вилучені з бібліотек у 1951 році цензурою.

Майбутній письменник навчався в одеській та ризькій школах. Згодом вивчав філософію в Ягеллонському університеті. Мандрував по Італії та Греції, вивчав там історію мистецтв,  з 1882 р. по 1884 р. перебував у Варшаві. Завершив богословські студії в Інсбруку (1884 рік). Був висвяченим у 1887 році. У 1889-1890 обіймав посаду секретаря апостольської нунціатури
1890 року переїхав до Львова, де був призначений вікарієм. У 1905-1925 рр., після виходу на пенсію, оселився у Варшаві, був активним, попри втрату зору та загальне погіршення стану здоров’я. Мав папські нагороди за свою діяльність. Дожив до 9 жовтня 1925 року.
За життя встиг поподорожувати Італією, Туреччиною, Австрією та Баварією, брати участь у місцевому культурному житті, вважався широко освіченою людиною. Зіграв значну роль у культурному житті Львова. Тут вів літературний салон, куди навідувались видатні представники науки та мистецтва. Мав працювати на кафедрі історії мистецтва в університеті, проте щось перешкодило.
Був редактором католицького журналу “Віра” та журналу “Католицький оглядач”. Він співпрацював з “Нивою”, “Віком”, “Атенеумом“.
Роман “Антихрист”, написаний письменником, належить до популярних, у ньому наявні елементи фантастичного роману (до прикладу, опис військової техніки майбутнього).
http://www.skapiec.pl/site/cat/1074/comp/686286#gallery-image-1

Снимок экрана (203)

/ / / /

1 Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *